ירושלמים vs תל-אביבים
- maayana1512
- Mar 22, 2020
- 4 min read
האם עדיין קיימת הסטיגמה ירושלמים תל-אביבים או שכבר עברה זמנה ?
תחקיר מעיין עמיאל
.
(צילום : אליסה גולדנברג)
ירושלמים: חרדים, ערבים, שומרים מסורת, ערסים, מזרחים,
פטריוטים, עניים, עתיקים, אוהדי בית"ר, הומופובים ,חמים ,
עובדים בעבודות כפיים, ימני, ברברים.
תל-אביבים: חילוניים, אתאיסטים, צמחוניים/ טבעוניים,
אשכנזים, קפיטליסטים, בורגנים, מודרניים, אוהדי מכבי תל
אביב, אנרכיסטים, להטב"ים, מסוממים, מבודדים, קרים, עובדים
במקצועות חופשיים, שמאלנים, מנומסים, אליטיסטים
מאז הקמת המדינה נוצר שוני גדול בין ירושלים תל אביב, בין ירושלמים לתל אביבים, אותם אנשים שחיו בערים האלו היו שוני בהרבה מאוד דברים אחד מהשני ונתנו במה ליצירת סטראוטיפים על ירושלמים ותל אביבים אך היום כ70 שנה לאחר קום המדינה האם עדיין קיים השוני הזה?
האם עדיין יש תל אביבים וירושלמים אשר לא יוכלו להסתדר ביחד?
האם אותן דעות קדומות שהתבססו עליהן בשנות ה40 וה50 עדיין קיימות ועדיין רלוונטיות?
בתור בת נוער ירושלמית יצא לי לא מעט פעמים להגיע לעיר תל-אביב, אם זה בגלל הים, בגלל הקניונים בעלי חנויות שלפעמים אין בירושלמים, או סתם כבתור עוד טיול נסעתי לתל-אביב, וכן היו פעמים שבהן הבחינו בכך שאני לא מתל-אביב או ממש הבינו שאני ירושלמית, זה קרה בשוק הכרמל בדוכן הממתקים בו קניתי גומי ושאלתי מה מחיר הבמבליק, בירושלים קוראים לזה במבליק אך בתל-אביב ליקריץ המוכר בהתחלה לא הבין אך לאחר מספר רגעים הוא הבין ואז עוד אוסיף ושאל אם אני ירושלמית, אך זו הייתה דוגמה מובנת יש פעמים בהן הצטיירתי בתור ירושלמית בגלל התנהגות שלי ובגלל הדעות שלי וזהו דבר שלא הבני הרי כולנו בני אדם החיים באותה מדינה וזה שיש שוני בדעותינו לא מתבסס על מקום מגורינו הרי גם בירושלמים יש צמחונים וגם בתל-אביב יש דתיים .
רפאל עמיאל בן 24 מירושלים , גדל בירושלים מאז שהיה ילד,למד בבית הספר מכללת אורט גבעת רם כנער, שיחק בבית"ר ירושלים עד גיל 19 , ימני, דתי, בקיצור ירושלמי מושלם.
תוכלו למנות לי 3 סטיגמות על ירושלמים שאתה מכיר? ו3 סטיגמות על תל-אביבים שאתה מכיר?
רפאל מהרהר מספר דקות ולבסוף עונה באופן תמציתי :אוהדי בית"ר ירושלים דתיים וימנים אלו סטיגמות של ירושלמים. צמחונים, שמאלנים,אתאיסטים ואלו סטיגמות על תל-אביבים.
האם אתם מאמינים בדעות קדומות אלו? האם לדעתכם נכונות או שמע דעות ישנות שפשוט נשארו איתנו והפכו לחלק מהתרבות?
"לדעתי דעות אלו הן אינן נכונות. בעבר יכלו באמת אותן דעות כנכונות אך כיום שמכל הארץ עוברים אנשי ממקום למקום גם ירושלמים לתל-אביב ולהפך אין כבר ירושלמים תל-אביבים כלאחד חי עם דעותיו והן כבר אינן נכונות משום שכיום האוכלוסיה ברוב הערים מגוונת. לדעתי הן פשוט דעות ישנות שהפכו לחלק מהתרבות כמו ישראלי חוצפן וכדומה"
בתור ירושלמים כאשר אתם מגיע לתל-אביב אתם מרגישים שחלק מין דעות אלו חלות גם עליכם? האם קרה מקרה שהרגשתם שונים שם?
"כן, קרה לא פעם ולא פעמים שהגעתי לעיר תל-אביב והרגשתי שבוחנים אותי ורואים שאני ירושלמי אך יותר חשתי זאת מהמבוגרים מאשר מהצעירים . אני חושב שהצעירים רואים וגם מבינים שאלו הן
דעות קדומות וכבר אין תל-אביבים ירושלמים".
דוד מילר, בן 24 מתל אביב, גדל בתל אביב מאז שהיה ילד , למד בבית הספר עירוני א', למד אומנות בתיכון , צמחונים אשכנזי, תל-אביבי מושלם.
תוכלו למנוע לי 3 סטיגמות על תל-אביבים? 3 סטיגמות על ירושלמים?
"ימנים, דתיים, מזרחים" את הסטיגמות על הירושלמים דוד אומר במהירות ניקר שהוא לא צריך לחשוב יותר מידי אך כאשר נאלץ להגיד סטיגמות על תל-אביבים זה לוקח לו מעט זמן. "אשכנזים,
שמאלניים, קפיטליסטים"
האם אתם מאמינים בדעות קדומות אלו? האם לדעתכם נכונות או שמע דעות ישנות שפשוט נשארו איתנו והפכו לחלק מהתרבות?
"אני מאמין שבעבר סטיגמות אלו התבססו על אמת שהייתה קיימת אז אך כיום בשנת 2020 אני לא בטוח עד כמה הן עדיין נכונות, יש הרבה סטיגמות שלא מאפיינות כל תל-אביבי ויש המון סטיגמות שלא מאפיינות כל ירושלמי אני חושב שיש חלק שהן עדיין אמת אך יש כאלה שהן נחלת עבר"
בתור תל-אביבים יצא לכם להגיע לירושלים, מה הרגשתם? שונים? תל-אביבים עפ"י הסטיגמות שמצוינות בתרבות?
"הדבר הראשון שהרגשתי זה שקט ורוגע לעומת תל-אביב, בנוסף הרגשתי קדושה, אך בו בעת הרגשתי גם יושן, הרגשתי שונה בחלק מין המובנים כי היו דברים שקרו שחשבתי שהם מיושנים וברברים"
ירין שרון בן 24 ירושלמים במקור כיום גר בתל אביב, לומד משחק אצל יורם לבינשטיין, דתי, מזרחי,קפיטליסט,ימני, עירבוב של ירושלמי ותל-אביבי.
תוכלו למנות לי 3 סטיגמות על ירושלמים? ו3 סטיגמות על תל-אביבים?
" שומרי מסורת, עתיקים, פטריוטים. בורגנים, מודרניים, שמאלנים" ירין עונה על השאלה די מהר דבר המעלה תהייה האם בגלל שחי בשתי הערים הוא מכיר יותר סטיגמות ?.
האם אתם מאמינים בדעות קדומות אלו? האם לדעתכם נכונות או שמע דעות ישנות שפשוט נשארו איתנו והפכו לחלק מהתרבות?
"אני לא מאמין בדעות אלו, אני חושב שהן דעות ישנות שנשארו כי הפכו לחלק מהתרבות שלנו אך הן סטיגמות ישנות ודי שיקריות בעיני, בתור ירושלמי לשעבר ותל-אביבי בהווה אני לא רואה את עצמי משתייך רק לאחת מין הדעות אני גם וגם , ובנוף אני מכיר ירושלמים רבים בעלי אפיונים תל-אביבים ולהפך . אני חושב שאלו דעות מכלילות ובסופו של דבר כל אחד יש בו תכונות מסוימות והוא אדם בפני עצמו ולא סטיגמה מהלכת שמתארת את המקום ממנו הגיע"
קורה לכם לפעמים שאתם מרגישים שסטיגמות אלו חלות עליכם, שנותנים לכם הרגשה שונה בירושלים או התל אביב?
" לא, אני מרגיש חלק בכל אחד מהמקומות, אני מרגישה הזדהות עם מאפיינים "ירושלמים" לכאורה אך עדיין מרגיש הזדהות עם מאפיינים "תל אביבים". ובגלל זה אני מרגיש חלק בכל אחד מהמקומות ולא מרגיש מוזר. בימנו אני מאמין שלא קיימות עוד סטיגמות שבאמת יכולות להבדיל בין בני האדם"
רפאל דוד וירין הנם 3 חברים ולאחר הראיונות הם יושבים ביחד , צוחקים, רואים כדורגל, ומי שרואה אותם מבחוץ לא יכול לזהות מיהו הירושלמי מיהו התל- אביבי ומיהו הבחור שעבר מירושלים לתל אביב, הם נראים פשוט שלושה בחורים שאין בהם הבדל שרק נהנים מהחיים.
Comments